loader image
Пребарување
Close this search box.

КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

ТЕТОВО

Официјално лого на ЈЗУ Клиничка болница Тетово

SPITALI KLINIK

TETOVË

Пребарување
Close this search box.

Изведена прва специфична операција на ребро во тетовската клиничка болница

  1. Почетна
  2. »
  3. Вести
  4. »
  5. Изведена прва специфична операција на ребро во тетовската клиничка болница

– Прв пат во клиничката болница во Тетово е извршена торакална (градна) оперативна интервенција – ресекција на тумор на второ десно ребро на предниот дел од градниот кош. Операцијата ја изврши специјалистот по торакална хирургија д-р Иван Карапетров.

-Ова е прва операција од ваков вид во Клиничка болница Тетово и претставува редок случај. Отстранета е промена на коскеното ткиво на реброто кај машко лице. Материјалот е испратен за патохистолошка и имунохистохемиска анализа. Пациентот се соочувал со големи болки во тој дел од градниот кош кои не се повлекувале целосно ниту со аналгетска терапија. Потребна беше предоперативна дијагностика со компјутерска томографија и скен на коските. Ваквите случаи подразбираат и можност за биопсија вели д-р Иван Карапетров.

До ваквата операција доаѓа по оформување на амбуланта за торакална хирургија во склоп на одделот Хирургија при тетовската Клиничка болница од јануари.

Повеќе информации тука…

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Најнови вести

Јавен повик за избор на правно лице кое врши дејност или поседува дозвола за собирање и/или транспортирање, преработка, рециклирање и уништување на отпад на движни ствари–електронска, електрична, информатичка, канцелариска опрема и друг ситен инвентар

Прочитај повеќе...

Галерија