loader image

КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

ТЕТОВО

Официјално лого на ЈЗУ Клиничка болница Тетово

SPITALI KLINIK

TETOVË

Оддел за радиодијагностика

  1. Почетна
  2. »
  3. Оддели
  4. »
  5. Оддел за радиодијагностика
Сите оддели

Во нашата Клиницки Болница при одделението за радиодијагностика се работаат следниве апарати:

  1. Класичен дигитален РТГ апарат на кој се снимаат сите дегенеративни заболувања, пулмо, абдомен, уринарен тракт, сите труматски и итни пациенти. Овој апарат работи 24 часа вклучувајќи и сабота и недела.
  2. Компјутерски томограф на кој се вршат сите снимања на мозок, тхораx, абдомен, уринарен тракт, снимање на екстремитети. Во зависност од потребата се користат и контрастни средства. Овој апарат работи 24 часа, сабота и недела само за итни снимања на мозокот.
  3. Магнетна резонанца на која се работи: мозок, ‘рбет и колено. По потреба се користат и контрастни средства.
  4. Ехо на дојки работи исклучиво за преглед на дојки на пациентки од сите возрасни групи.
  5. Мамограф на кој се врши снимање на дојки на пациентки постари од 40 години.

Периодот помеѓу две снимања препорачливо е возраста на пациентот да биде не помала од 2 години. Исто така на овој апарат се врши и скрининг на дојки бидејќи нашиот Клинички центар е вклучен во програмата за рано откривање на рак на дојка.

Раководители

спец. др. Ариф Мусли

Раководител на оддел за радиодијагностика

Астрит Незири

Главен радиолошки технолог

Контакт информации