loader image
Kërko
Close this search box.

КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

ТЕТОВО

Официјално лого на ЈЗУ Клиничка болница Тетово

SPITALI KLINIK

TETOVË

Reparti i mjekësisë fizikale dhe rehabilitimit

 1. Ballina
 2. »
 3. Departamenti
 4. »
 5. Reparti i mjekësisë fizikale dhe rehabilitimit
Të gjitha Departamentet

Mjekësija Fizikale dhe Rehabilitimi është një specialitet që aplikon metoda dhe procedura të ndryshme që synojnë: Parandalimin, trajtimin, diagnostikimin dhe rehabilitimin e çrregullimeve fizike dhe funkisonale të sistemit kockor-muskulor, nervor dhe kardiovaskular.

Qëllimi I terapisë fizike dhe rehabilitimit është:

 1. Reduktimi ose eliminimi i dhimbjes tek pacienti
 2. Rritja e funksionalitetit të sistemit muskulor skeletik(kontrak dhe spazma)
 3. Përmirësimi i tonit të muskujve dhe forcimi i muskujve
 4. Krijimi i modeleve korekte të lëvizjes tek pacientët ( fëmij, të ritur) që kan nevojë për të.
 5. Veprim parandalues në zhvillimin e sistemit kockor-muskulor tek fëmijët që jan nën ndikimin e faktorëve të ndryshem të brendhëm dhe të jashtëm (trashëgimia, qëndrim i dobët, qëndrimi i dobët, aktiviteti i pamjaftueshëm fizik) çojnë në nlë shqetësim të statikës së shtylles kurizore dhe shfaqjen e deformimeve – skoliozës ose skifozës.   

Mjekësija fizike dhe rehabilitimi mbulon shumë fusha të mjeksisë si p.sh Ortopedi, Traumatologji, Reumatologji, Neurologji, Pediatri dhe çrregullimet metabolike si diabeti dhe osteoporoza. 

Kur devendoset diognoza e sëmundjes, planifikohet trajtimi fizik i duhur pacientit me aplikimin e procedurave fizike. Cila procedurë është e përshkruar varet nga dhimbja dhe gjendja e pacientit. 

Procedurat fizike që i përdorim janë:

 • Elektroterapija: rrymat e diodes, rrymat galvanike, rrymat interferenciale – Ky është aplikimi I rymës me një frekuencë dhe intensitet të caktuar, I cili arrin heqjen e dhimbjes, ëjntjen, shërimin e kyçeve, forcimin e muskujve.
 • Krioterapia dhe terapia termike (rrezet infra të kuqe dhe garzë parafine)
 • Magnetoterapi – Elektrostimulim – Masazh manual – Hidroterapi
 • Kineziterapia ( gjimnastikë mjekësore) gjimnastikë korrigjuese – pra ushtrime speciale që forcojnë një grup të caktuar muskujsh, të cilat korrigjojn deformimin, rrit lëvizjen në nyje.

Fizioterapia aplikohet në 20-30 procedura me kohëzgjatje të ndryshme, që varet nga mosha dhe gjendja e pacientit.

Qëllimi përfundimtarë i terapisë fizike është të rrisë dhe përmirsojë funksionimin e pavarur dhe cilësine e jetës së pacientit.

Menaxhmenti

Informacioni i kontaktit