loader image
Пребарување
Close this search box.

КЛИНИЧКА БОЛНИЦА

ТЕТОВО

Официјално лого на ЈЗУ Клиничка болница Тетово

SPITALI KLINIK

TETOVË

Пребарување
Close this search box.

Во Одделот за уролошка хирургија на Клиничката болница Тетово, за прв пат успешно е направена хируршката интервенција на варикоцела на лапароскопски пат

  1. Почетна
  2. »
  3. Вести
  4. »
  5. Во Одделот за уролошка хирургија на Клиничката болница Тетово, за прв пат успешно е направена…

Во модерната хирургија, лапароскопскиот пристап кон третманот на ова  болеста претставува „златен стандард“ споредувајќи ја со други хирушки процедури.Овој тип на интервенција отсега е достапен и за пациентите на Одделот на уролошка хирургија во Тетово, благодарение на ангажирањето на Директорот на Клиничката болница Тетово и Министерот за Здравство, кои овозможија да се опремува овој Оддел со најнова лапароскопска опрема. Интервенција е извршено во 17 годишен пациент- момче кој бил болен од варикоцела, болест која најчесто влијае на момчињата во периодот на адолесценција и ако не се интервенира на време може да предизвикува до примарен машки стерилитет. Веднаш по операција пациентот бил пуштен дома следниот ден, во многу добра здравствена состојба.
Медицинскиот тим што ја изврши операцијата беше составен од
: Проф. д-р Асим Изаири (хирург-уролог), д-р Ерзен Елези (хирург-
уролог), д-р Флорин Деари (хирург-уролог), д-р Ќенан Каремани (анестезиолог-реаниматолог), Зоран Перовски (дипломиран медицински техничар) и Гојарт Демири (дипломиран медицински техничар).

Сподели:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Најнови вести

Галерија